divendres, 11 de març del 2016

Cinquè Diumenge de Quaresma (Cicle C)

Diumenge, 6 de març de 2016

Sant Joan, 8, 1-11

Jesús se n’anà a la muntanya de les Oliveres i l’endemà de bon matí es presentà de nou al temple. Tothom acudia al seu entorn i ell, assegut, els ensenyava. Els mestres de la Llei i els fariseus li portaren una dona que havia estat sorpresa cometent adulteri. La posaren al mig i li digueren: “Mestre, aquesta dona ha estat sorpresa en el moment de cometre adulteri. Moisès en la Llei ens ordenà d’apedregar-les, aquestes dones. I vós, què hi dieu?”. Li feien aquesta pregunta insidiosament, buscant un pretext per acusar-lo. Però Jesús s’ajupí i s’entretenia dibuixant a terra amb el dit. Ells continuaren insistint en la seva pregunta. Llavors Jesús alçà el cap i els digué: “Aquell de vosaltres que no tingui cap pecat que comenci a tirar pedres”. Després s’ajupí i continuà dibuixant a terra. Ells, quan van sentir això, s’anaren retirant l’un darrera l’altre, començant pels més vells. Jesús es quedà sol, i la dona era allà al mig. Jesús alçà el cap i digué a la dona: “On són? Ningú no t’ha condemnat?”. Ella contestà: “Ningú, Senyor”. Jesús digué: “Tampoc jo no et condemno. Vés-te’n, i d’ara endavant no pequis més”.

Comentari

Jesús ens ensenya l’esperit de l’Evangeli. Poden haver moltes normes, lleis, reglaments, però a l’hora de la veritat el que val és l’amor, el perdó i la voluntat de fer bé les coses. Els fariseus, potser sense adonar-se’n, plantegen un absurd. Han trobat una noia cometent adulteri (on és l’home amb qui el cometia?), i segons la Llei de Moisès, l’havien d’apedregar i matar. Però un dels deu manaments no és precisament “no mataràs”?. Jesús aclareix les coses: no jutja, ni condemna, sinó que perdona i dóna un altra oportunitat. Quan ens adonem que ens allunyem del camí de Déu és una lliçó que no hem d’oblidar.

Per altra banda, quan algú allunyat de la fe, o algú d’un altra religió fa el bé, de segur que no compleix al cent per cent els preceptes cristians, però estic convençut que fa allò que es bo als ulls de Déu.

De vegades, seria bo deixar d’obsessionar-nos amb preceptes i interpretacions morals i centrar-nos en fer el bé i estimar a qui ens envolta i fer una mica més humà el món en que vivim.

Objectiu

Evitar jutjar els altres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada